Kombi Arızaları
Kombi Arızaları
Doğalgaz kullanarak tesisatı içerisindeki suyu ısıtan ve kalorifere dağıtımını gerçekleştiren kombi, aynı zamanda evlerde sıcak suyun pratik bir şekilde elde edilmesini sağlar. Bu işlemi yerine getirirken elektrik bağlantısı vasıtasıyla elektronik devreler üzerinde işlem gerçekleştiren kombiler, günümüzde akıllı bir yapıya dahi kavuşmuştur. Bu sistematik cihazlarda kullanıma bağlı veya sistemsel olarak görülebilecek kombi arızaları da yer alır.
Kombi bahsedildiği şekilde doğalgaz, elektrik ve su bağlantısı ile çalışır. Bu nedenle cihazda oluşabilecek arızalar bu üç tesisat üzerinden kaynaklanabileceği gibi cihazın içyapısında da ortaya çıkabilir. Tipik bir şekilde en sık görülen arızalarda kombinin basınç düşmesi yaşaması, kombinin yeterli ısıtma yapmaması veya sıcak suyun az gelmesi gibi problemler görülebilir. Bu tip bazı arızalar kullanıcı tarafından kullandığı cihazın kılavuz ve kitapçıklarında bulunan pratik yöntemler ile de çözülebilir. Fakat daha karmaşık arızalar için mutlaka profesyonel servis hizmetlerine ihtiyaç duyulur.
En Sık Görülen Kombi Arızaları Nelerdir?
Günümüzde marka ve model bilgileri farklı olsa da cihazlarda en sık görülen kombi arızaları genel olarak liste haline getirilebilecek bir yapı ortaya çıkarmıştır. Örneğin, kombinin çalışıp suyu alması hatta doğalgaz yakımı gerçekleştirmesi, fakat ısıtma sağlamaması gibi bir problem yaşanabilir. Bu gibi durumlarda genellikle kombi içerisinde bulunan termostat düşük bir derecede kaldığı için filtre tıkanması ile karşılaşılabilir ve kombi içerisinde temizlik gerçekleştirilmelidir.
Kombi arızaları için aslında temel arıza çeşitleri ayrı ayrı ve kısa bir şekilde de açıklanabilir.
- Sıcak su kullanırken peteklerde ısıtma görülmesi; normal koşullarda kombi içerisinde sıcak su tesisatı ile ısıtma tesisatı birbirinden ayrı çalışır. Fakat bazen kombide sıcak su kullanımı gerçekleştirilirken, peteklerin normalden fazla ısınması veya kapalıyken dahi ısınması problemi görülebilir. Çünkü bazen sıcak su açıldığında cihaz kalorifer kısmını kapatmayı sağlayamadığı için oluşan sıcak su petek tesisatına ulaşır. Bu sorun profesyonel servis hizmetlerimiz ile giderilebilir.
- Kombi çalışırken musluklardan sıcak su gelmemesi; kombi elektrik bağlantısı sağlandıktan sonra gerekli basınca sahip olarak doğalgaz bağlantısı da oluşturulduğunda standart olarak istenildiği an sıcak suyu hazırlaması ve evin su tesisatına sunması gerekir. Ancak bazen vanalarda oluşan problemler veya sıcak su sağlayan parçalardaki problemler nedeniyle kombi sıcak suyu oluşturmayabilir veya tesisat üzerinde aktarım gerçekleştirmeyebilir.
- Kombinin su sızdırması; kombi elektronik devre ve doğalgaz devresi dışında içerisinde kapsamlı bir su tesisatı bulundurur. Örneğin, ısıtma suyu ve kalorifer suyu için iki ayrı hattan kombi içerisine su girer. Yine bu iki hattın iki farklı çıkışı bulunarak sıcak suyu su tesisatına ve kalorifer tesisatına dağıtır. Bu nedenle karşılaşılabilecek problemlerden birisi kombinin su sızdırması olarak görülebilir. Bu gibi durumlarda kombi üzerinde analog ya da dijital olarak yer alan su basıncı göstergesi kontrol edilmelidir. Bazen kombi basıncı 2 bar üzerine çıktığında kombi suyu azaltmak için herhangi bir noktasından su kaçırabilir. Fakat bazen su vanası arızası veya tank arızası nedeniyle de kombi su kaçırabilir.
- Kombi basıncının sürekli düşmesi; kombinin sağlıklı bir şekilde çalışması için içerisinde bulunan kazanda belirli bir miktar su bulunması gerekir. Bildiğiniz üzere kombi üzerinde yer alan barometre vasıtasıyla kazan içerisinde belirli bir miktar su eklenir. Eğer sık sık kombi içerisindeki su miktarı azalıyor ve barometredeki basınç göstergesi düşüyorsa; hidrolik grup arızası, tank arızası veya tesisat kaçağı gibi problemler ile karşılaşmış olabilirsiniz.
- Kombiden gaz kokusu gelmesi; bilinen kombi arızaları içerisinde en riskli durumlardan birisi kombiden gaz kokusunun gelmesidir. Bu probleme gaz hattı kaçağı, bacanın sağlıklı çalışmaması veya kombi gaz valfinin bozulmuş olması gibi sorunlar neden olabilir.
Kombi Arızaları Nasıl Giderilir?
Kombi kapsamlı bir yapı ile çalıştığı için her kullanıcı sahip olduğu kombinin marka ve modeline göre mutlaka kullanım kitapçığını kontrol etmeli ve önemli arızalar konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Sıklıkla karşılaşılabilecek kombi arızaları konusunda bu sayede pratik çözümler elde edilebilir. Eğer kombide sağlıklı çalışmada bir problem olduğunu düşünüyorsanız; petek kontrolü yapma, sıcak su kontrolü gerçekleştirme, kombi bakımlarını düzenli yaptırma ve kombi su basıncını kontrol etme noktaları üzerinde durabilirsiniz.
Bununla birlikte kombide karşılaşabileceğiniz basınç problemleri, yeterli ısıtma yapmama, aşırı ısıtma yapma, ses çıkarma, gaz problemleri, elektrik problemleri, patlama yapma veya ısıtma yapmama gibi birçok problemlerde servis hizmetleri almanız faydalı olacaktır. Çünkü kombi tamiri ve bakımı mutlak bir şekilde profesyoneller tarafından güvenilir yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Bilgisiz ve tecrübesiz bir şekilde yapılan müdahaleler kombinin geri dönülmez bir arıza ile karşılaşmasına veya kullanılmaz bir hale gelmesine neden olabilir.